Sklepy Auchan, grupy Schiever w Polsce przekazują żywność w ramach programu przeciwdziałania marnowaniu żywności „Spiżarnia Caritas”. W ramach tej akcji, stworzona została kampania edukacyjno-informacyjną pod hasłem: „Szanuję, nie marnuję” zgodnie z ustawą z dnia 19.07.2019 r.  o przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności (Dz.U. 2019 poz. 1680, Art. 4).

Celem jest uświadomienie jak dużo jedzenia w Polsce i na świecie wyrzuca się na śmietnik. Najczęściej wyrzucamy: pieczywo, warzywa, owoce i wędliny, które stały się inspiracją do przedstawienia krótkich historii tych produktów. Powodem marnotrawienia żywności są: niewłaściwe przechowywanie żywności, zbyt duże porcje posiłków, a także przekroczenie terminu przydatności do spożycia. Poniżej przedstawiamy proste kroki, co zrobić, by racjonalnie kupować i racjonalnie gospodarować naszymi zapasami żywności.